fb Connectum - Formueskatten – den ultimate taktikken for at siste gjenværende nordmann må skru av lyset - Connectum

Formueskatten – den ultimate taktikken for at siste gjenværende nordmann må skru av lyset

19-12-2024 | Kommentarer

Av Richard Stott og Nils-Odd Tønnevold, grunnleggere av Connectum Capital Management AS

Etter at Støre og Vedum ble valgt for tre år siden går det få uker mellom hver gang en av våre kunder eller andre tar kontakt for å fortelle at de nå vurderer flytting, er i ferd med å flytte eller akkurat har flyttet til utlandet.

Hvorfor? Fordi de vil berge både virksomheten, og familien, fra en stadig økende og urimelig skatt som rammer norske arbeidsplasser og utelukkende norske eiere: formuesskatten.

Hvorfor velger en norsk regjering som skal forfekte norske interesser aktivt å premiere utenlandsk eierskap, og straffer norske virksomheter eid av nordmenn?

Formueskatten rammer ikke bare Norges aller rikeste, venstresidens fremste skyteskive. Formueskatten rammer heller ikke bare Listhaugs favoritteksempel, enker med minstepensjon som sitter igjen med en gjeldfri bolig. Formueskatten rammer i tillegg i all hovedsak helt vanlige norske bedrifter og eiere, inkludert små, mellomstore eller viktige hjørnesteinsbedrifter innen sjømat, industri og shipping i vårt langstrakte land.

Bedrifter utelukkende bestående av kloke hoder, eller reelle verdier i papirer kan forholdsvis enkelt fortsette virksomheten utenlands. Vi sier ikke det er enkelt å pakke ned hele livet sitt og flytte, men det er praktisk gjennomførbart, og kan ofte gjennomføres ganske raskt.

Hjørnesteins-, reiselivs- eller produksjonsbedrifter med mange ansatte har en betydelig lengre vei å gå. Mange kan ikke flytte, og det reelle alternativet er videre drift med langt dårligere konkurransefortrinn enn utenlandske konkurrenter er avvikling eller salg til utenlandske eiere. Hotell Bårdshaug Herregård ble solgt fordi eierne ikke kunne finansiere formuesskatten. Femte generasjon av familien Utne solgte av samme grunn Hotell Ullensvang i Hardanger til en britisk hotellkjede. Du kan ikke pakke ned et hotell eller et oppdrettsanlegg og ta det under armen på fly ut av landet. Konsekvensene av flytting eller avvikling er store for virksomheten, men enda større for lokalsamfunnet de forsvinner fra.

Hvorfor insisterer det (foreløpige) politiske flertallet i Norge på at denne skatten? Senterpartiets slagord «Ta hele Norge i bruk», virker byttet ut med at regjeringen går til valg på «Kan sistemann igjen skru av lyset?»

For oss uavhengige investeringsrådgivere spiller det liten rolle hvor våre eksisterende eller potensielle kunder er bosatt. Vi tjener ikke mer eller mindre på kunder som bor i Norge eller utlandet. Vi roper varsko ene og alene av patriotiske interesser. Norge har solide forutsetninger for å tiltrekke seg utenlandsk arbeidskraft og investeringer. I stedet jages de vekk. De som tilfeldigvis ble født her eller som av ulike grunner har valgt å flytte hit, og som er i ferd med å lykkes, eller allerede har lykkes i å bygge opp virksomhet med arbeidsplasser og en fremtid for flere enn seg selv. Mange av oss har etablert seg i Norge på grunn av kjærligheten. Du hører sjeldent om mennesker som etablerer seg her på grunn av forretningsmulighetene. Det er trist. Det bør ikke være sånn.

Norge har en unik posisjon med variert klima, små sosiale forskjeller og et regulert arbeidsliv som tilbyr gode work-life-muligheter. Formueskatten er det viktigste hinderet som må ryddes av veien for at vi skal lykkes med å skape flere arbeidsplasser. Når bedriftseiere må betale mer av inntektene fra virksomheten enn de ville gjort i inntektsskatt, er formuesskatt den avgjørende spikeren i verdiskapingskista i Norge.

Vi forstår all formueskatt ikke fjernes med ett pennestrøk, men det må gjøres på én stortingsperiode. Det trengs et bredt flertall slik at vi ikke risikerer at «noen» fristes av å gjeninnføre den. Forutsigbarhet og brede forlik har vært et kjennetegn for det norske demokratiet, men flere partier viker nå for kortsiktig oppslutning og velgergunst. Det er på tide å gjøre den norske styringsmodellen «great again». Det gjøres best uten nåværende eller gjeninnført formueskatt.

 

Denne saken stod på trykk i Finansavisen torsdag 19 desember. 

 

Connectum – investeringsrådgivning på dine premisser 

Connectum feiret I fjor 20-års jubileum (2002-2022) og er den eneste investeringsrådgiveren i Norge som er sertifisert av CEFEX (The Centre for Fiduciary Excellence) og oppfyller kravene til «Global best fiduciary practice».  Connectum er kanskje landets fremste kompetansemiljø basert på evidensbasert investeringsstrategi, fullstendig uavhengig rådgivning og personlig oppfølging av erfarne eksperter. Det har resultert i robuste porteføljer som i årevis har levert i storm og stille.

Ta kontakt med en av firmaets partnere, Richard Stott eller Nils-Odd Tønnevold, for å få råd og hjelp. Richard treffes på telefon 90 72 27 80 / richard.stott@connectum.no og Nils-Odd på telefon 92 20 16 26 / nils.tonnevold@connectum.no eller se connectum.no for mer informasjon.

Del gjerne innlegget.