fb Connectum - Connectum-partner: Anbefaler heller indeksfond - Connectum

Connectum-partner: Anbefaler heller indeksfond

02-02-2024 | Kommentarer, Rådgivning

Rådgiver Richard Stott viser til tilsvarende avkastning, bedre likviditet, en enklere investeringsprosess og lavere forvaltningshonorarer.

Richard Stott intervjuet av journalist Thomas Hilmersen. Saken stod på trykk i Finansavisen 29/1/24.

Richard Stott i Connectum er skeptisk til påstanden om at private equity-investeringer kan bidra positivt til en portefølje.

– Tanken bak private equity-investeringer er i høy grad basert på å utnytte avkastningen til mindre og mellomstore selskaper, sier han.

– En undersøkelse utført av Ludovic Phalippou fra Said Business School ved Oxford-universitetet viser imidlertid at private equity-fond generelt har levert omtrent den samme langsiktige avkastning som fond som investerer i små børsnoterte selskaper.

Et par undersøkelser fra 2020 konkluderte med at avkastningen i private equity ligner på avkastningen fra børsnotert egenkapital, ifølge Connectum-partneren.

– Små- og mikrokapitalfond som investerer i offentlige markeder har dessuten fordelen av å være likvide, enkle å investere i og ikke tar betalt i bøtter og spann for privilegiet av å forvalte pengene dine, i motsetning til private equity-fond, tilføyer han.

Ikke «private equity-fond»

– Hva med fond som investerer i børsnoterte private equity-forvaltere samt børsnoterte konglomerater som eier mange ikke-noterte selskaper?

– Det er noe annet; dette er ikke det vi kaller «private equity-fond», svarer Stott.

– Når du kjøper aksjer i en private equity-forvalter, så investerer du kun i ett selskap, hvor din avkastning som investor ikke bare vil være basert på avkastningen til midlene selskapet forvalter, men også på hvor godt det selv styres, dets fortjeneste etc.

Den største fordelen med et PE-selskap er at det sannsynligvis er børsnotert, og aksjene vil derfor være mer likvide enn en investering i et underliggende fond.

Men å kjøpe et fond av private equity-selskaper betyr at du må være god til å velge en forvalter som er god på aktiv aksjeplukking, og som de fleste nå vet fungerer det ikke veldig bra på lang sikt.

 

Har for mange ulemper

– Hvilke råd har du til privatpersoner som vurderer å investere i private equity?

– Spør deg først om du egentlig har ferdighetene til å velge en god forvalter, svarer Stott.

– Vurder dessuten om du ønsker å låse pengene dine i lang tid i en investering med mindre transparens enn vanlige fond, betale forvalteren et høyt honorar, samt ta betydelig ekstra risiko med bare en liten sjanse for å få bedre avkastning enn et billig, bredt diversifisert og likvid indeksfond.

– Hva med simpelthen å investere i et konglomerat med mange ikke-børsnoterte selskaper, som Berkshire Hathaway?

– Selv Berkshire Hathaways avkastning har i de seneste årene ikke klart å holde tritt med det brede markedet, konstaterer Connectum-partneren.

– Vårt råd er å unngå private equity, fordi dette alternativet ikke er egnet for flertallet av investorer.

 

Connectum – investeringsrådgivning på dine premisser 

Connectum ble etablert for 22 år siden, har konsesjon fra Finanstilsynet og er den eneste sertifiserte uavhengige investeringsrådgiveren i Norge. Vi følger ikke en strategi for å kapre markedsandeler, men en nisjestrategi som har som mål å være best.

Det som skiller oss fra alle de andre aktørene er:

1️⃣ Connectum er den eneste sertifiserte uavhengige investeringsrådgiveren i Norge.

2️⃣ Som kunde har du direkte tilgang til og følges opp personlig av erfarne eksperter, som tar de viktige beslutningene og gir råd om investeringer og annet.

3️⃣ Connectum har en unik ekspertise innen vitenskapelig dokumentert og systematisk forvaltning og tilgang til fond av verdensklasse som er få forunt.

Denne kombinasjonen gjør det lettere å oppnå dine mål. Dette får du ingen andre steder enn hos Connectum.

 

Ta kontakt med en av firmaets partnere, Richard Stott eller Nils-Odd Tønnevold, for en uforpliktende samtale om dine behov. Richard treffes på telefon 90 72 27 80 / richard.stott@connectum.no og Nils-Odd på telefon 92 20 16 26 / nils.tonnevold@connectum.no eller se www.connectum.no for mer informasjon.

Del gjerne innlegget.