fb Connectum - Verden er mer enn Oslo Børs - Connectum

Verden er mer enn Oslo Børs

Glem enkeltaksjer i selskaper du mener du «forstår», og sats heller på diversifiserte, systematisk forvaltede fond, råder partner Nils-Odd Tønnevold.

27-07-2021 | Finans og markeder
Innlegget stod på trykk i Finansavisen 27.7.2021. Dr. Nils-Odd Tønnevold intervjuet av Thomas Hilmersen

 

– Investorer har en tendens til å fokusere på markeder eller selskaper de mener de kjenner og forstår, typisk i hjemmemarkedet, konstaterer gründer og partner Nils-Odd Tønnevold i Connectum Capital Management.

– Verden er imidlertid mer enn Oslo Børs.

 Problemet, ifølge investeringsrådgiveren, er at kjennskap ikke gir forståelse eller øker sannsynligheten for bedre avkastning.

– Det klassiske eksemplet er de ansatte i Enron, som investerte sin pensjonskapital i selskapets aksjer og tapte alt da konsernet kollapset, forteller han.

– Også profesjonelle investorer lot seg blende og lure.

 

«Investorer har en tendens til å fokusere på markeder eller selskaper de tror de kjenner og forstår…»

 

Ingen Skagen-tilhenger

Løsningen er heller ikke å satse på globale, aktivt forvaltede aksjefond som har levert høy avkastning over tid, som Skagen Global.

– Vi har i mange år ment at Skagen-fondene tar for mye betalt, og deres risiko er konsentrert ved at de bare investerer i relativt få selskaper, forklarer Tønnevold.

– Og ettersom de velger ut små underprisede selskaper, kan aksjeplukkingen med fordel foregå maskinelt – noe systematisk forvaltede faktorfond kan gjøre både bedre og billigere.

Connectum-gründeren påpeker videre at Skagen i de seneste årene har slitt med å holde tritt med indeksnære fond med lave kostnader.

– Deres historikk viser at de var heldige og traff godt i noen få enkeltår, som følge av dyktighet – som ikke er unikt – og flaks, tilføyer han.

 

Liker kvalitetsobligasjoner

Tønnevold mener dessuten at høyt ratede selskaps- og statsobligasjoner fortsatt burde inkluderes i en balansert portefølje 
 til tross for at de for tiden betaler historisk lave renter.

– Slike verdipapirer gir likviditet til en portefølje nettopp når det er nødvendig og bidrar til å dempe effekten av større børsfall, påpeker han.

– I tillegg anbefaler vi systematisk forvaltede fond, i praksis indeksfond og indeksnære faktorfond som fokuserer på bred, global diversifisering fremfor bestemte markeder, sektorer eller temaer.

To av Tønnevolds favoritter innenfor disse kategoriene er Dimensional Global Fixed Income Fund og Dimensional Emerging Markets LC Core Equity Fund.

 

Faktorer gir meravkastning

Rådgiveren nevner også «faktorfond»; bredt diversifiserte, systematiske fond som gir eksponering mot særskilte faktorer som over lengre perioder har gitt betydelig meravkastning utover hovedindeksene.

– Vi venter at meravkastningen vil vedvare, og kombinert med regelstyrt rebalansering har faktorfondene vist seg å fungere svært godt, sier Tønnevold.

Dimensional Global Core Sustainable Equity Fund og Dimensional Global Targeted Value Fund er to eksempler.

– For øvrig bør en veldiversifisert portefølje inneholde globale REIT-fond som gir tilgang til den litt forskjellige avkastningsprofilen som tilbys av denne aktivaklassen, sier Tønnevold.

– Her liker vi blant annet Blackrock ishares Developed Markets Property Yield ETF.

___________________________________________________________________________________________________________________

Connectum ble stiftet i 2002 og er den eneste investeringsrådgiveren i Norge som er sertifisert av CEFEX (The Centre for Fiduciary Excellence) og oppfyller kravene til «Global best fiduciary practice».  Connectum er kanskje landets fremste ekspert på å utforme syretestede investeringsstrategier og robuste porteføljer. I årenes løp har Connectum utviklet en egen metodikk for å sikre kvalitet i rådgivningen og en proprietær faktormodell for å få markedsavkastningen fra valgte aktivaklasser, markeder og segmenter. Dette har stått sin test over 19 år og har levert resultater i særklasse.

 

Del gjerne innlegget: