fb Connectum - 9 råd til deg som vil at investeringene også skal bety noe i den globale sammenheng - Connectum

9 råd til deg som vil at investeringene også skal bety noe i den globale sammenheng

18-12-2024 | Forvaltning

Av Richard Stott og Nils-Odd Tønnevold. Grunnleggere av Connectum Capital Management AS

ESG og bærekraft bør ikke handle om å tiltrekke seg oppmerksomhet eller tomme ord, men et oppriktig ment verdivalg.

De fleste selskaper har en ESG-, eller som minimum en bærekraftstrategi. De fleste styrer vil ha dette på agendaen, og ønsker at virksomheten både har fokus og rapporterer på området.

Det som nok er mer varierende er om en slik strategi er på plass fordi det er smart forretningsmessig, eller om man faktisk mener noe med det.

Ordet bærekraft kan både være alt- og intetsigende. Det finnes heller ingen felles bransjeenighet, eller på tvers av bransjer, hva som faktisk ligger i ESG (bærekraftig miljøsatsing, samfunnsansvar og eierstyring).
Begge deler er med andre ord i stor grad åpent for tolkning, og som kunde har det ikke lett å vite hva som konkret ligger i et investeringsselskaps definisjon av bærekraft, eller deres ESG-strategi.

Sagt enkelt. Det som er riktig og viktig for deg, er det kanskje ikke for tjenesteyteren/leverandøren du vurderer eller allerede benytter.

For enkelte der ute er det kanskje forretningsmessig akseptabelt å investere i kullkraft, landminer, kjemiske og biologiske våpen, tobakk, porno, og nedhugging av regnskogen. Heldigvis mener vi, blir de stadig færre. For vår del er slike investeringer uakseptabelt. Det dreier seg rett og slett om et verdivalg.

Inntjeningsmessig kunne kanskje investorer på kort sikt tjent mer på å investere i slike selskaper, men det er etter vårt skjønn ikke verdt det. Det handler om å ta ansvar og stå opp for det man mener er rett.

 

Begrepet trippel bunnlinje ble et stadig hyppigere brukt etter at forfatteren John Elkington lanserte det i 1993. Viktigere enn kun inntjening og den tradisjonelle bunnlinjen i en virksomhet er at man ikke bidrar til utvikling som er negativ for samfunnet. Investeringer vi anbefaler følger strenge kriterier som må imøtekommes, måles og etterprøves etter objektive kriterier.

 

Det er mulig å velge fond som implementerer ESG-prinsipper for bærekraftig investering i flere trinn gjennom en datadrevet tilnærming, og bygge porteføljer basert på dem. Selskap som inkluderes i fondene må møte disse kriteriene og blir målt på etterlevelse etter objektive kriterier, og ekskludert eller tilført mer eller mindre kapital enn nøytralvekting i tråd med analyseresultatet.

 

Som eksempel ekskluderes selskaper som forsøpler og forgifter og ikke bidrar til mindre utslipp. Selskaper som er blant sinkene til å bidra til nødvendig omstilling ekskluderes eller undervektes, mens selskaper som bidrar aktivt til bedre etterlevelse av ESG – prinsipper for miljøhensyn, samfunnsansvar og eierstyring – overvektes.

 

Hva bør så du som investor reflektere rundt før du investerer pengene dine selv i enkeltaksjer eller fond eller eventuelt gjennom en investeringsrådgiver?

 

1. Tenk gjennom og definer kriterier for hva bærekraft og ESG betyr for deg og hva det skal medføre ift. inklusiv og eksklusjon av selskaper.

 

2. Vær klar over at det krever mye kunnskap, erfaring og tid å vurdere et eller flere selskaps strategi og etterlevelse av bærekraft/ESG-kriterier, utover at de representerer muligheter for god avkastning justert for risiko og kostnader forbundet med eierskap.
For de fleste representerer fond enklere alternativ.

 

3. For å sikre at fond du investerer i etterlever bærekraft/ESG du vektlegger bør du lese de aktuelle fondenes fakta-ark og informasjon om bærekraft og ESG. Om det er sparsomt med informasjon i faktaarket bør du oppsøke fondets prospekt eller annen tilgjengelig informasjon.

 

4. Vær oppmerksom på informasjon fra fondsselskaper ikke nødvendigvis er nøytral. Du bør lese det de skriver med er kritisk blikk.

 

5. Velger du en rådgiver bør du velge en som kan gi uavhengige og objektive råd og ikke er knyttet til produktene som du tilbys.

 

6. Tydelig transparens og felles verdigrunnlag mellom rådgiver og investor gjør det enklere å sikre at dine verdier etterleves.

 

7. Kjemien mellom rådgiver og investor bør være så god atdere tåler å bli utfordret av hverandre på prinsipper.

 

8. Kunnskap og faglig dyktighet. Du må være trygg på at den rådgiveren du benytter har kunnskapen som skal til, og den samme rådgiveren skal forsikre seg at du har forstått hva det er du faktisk investerer i.

 

9. Mange hevder at det gir meravkastning å investere ESG/bærekraftig. Hvorvidt det gir lavere eller høyere avkastning og risiko å investere ESG/bærekraftig er det ikke nok data til å kunne fastslå på nåværende tidspunkt. Å investere bærekraftig er først og fremst et verdivalg. Investorer som ønsker å legge ESG/bærekraftkriterier til grunn bør være beredt på å gi avkall på noe avkastning.

 

Connectum – investeringsrådgivning på dine premisser 

Connectum ble etablert av Richard Stott og Nils-Odd Tønnevold i 2002 og er den eneste sertifiserte uavhengige investeringsrådgiveren («Fiduciary advisor») i Norge.  Connectum er kanskje landets fremste kompetansemiljø basert på evidensbasert investering, systematisk forvaltning og personlig oppfølging av erfarne eksperter. Det har resultert i robuste porteføljer som i årevis har levert i storm og stille.

Ta gjerne kontakt med oss for en fortrolig og uforpliktende samtale. Richard Stott treffes på telefon 90 72 27 80 / richard.stott@connectum.no og Nils-Odd Tønnevold på telefon 92 20 16 26 / nils.tonnevold@connectum.no eller se connectum.no for mer informasjon.

Del gjerne.